Párkapcsolat

Személyiségünket legjobban a kapcsolatainkban tudjuk felmérni, sőt fejleszteni is. Egónk árnyoldala, vagy lelkünk szépsége a másik tükrében válik nyilvánvalóvá. Ha nem vagy elégedett azzal a tükörképpel, amit a társad szemében látsz, merj változni!A párkapcsolat három tartópillére az intimitás, az elköteleződés és a szenvedély. Ezen a három lábon egyensúlyozunk a társunkkal együtt.

Ha megbillenünk, az legtöbbször a kommunikáció kisebb nagyobb hibájának eredménye. Amikor már jó ideje elbeszéltek egymás mellett, akkor érdemes bevonni egy terapeutát.A szexuális élet zavarai egy párkapcsolatra végzetes erővel sújthatnak le.

Ha krónikus szexuális problémával küzdötök, és sehogyan sem tudtok változtatni rajta, érdemes terápiába menni! A háttérben sokszor ki nem mondott dolgok rejlenek. Előfordul, hogy a baj egy aprósággal, egy kicsi titokkal indul, de a titkokkal terhes hetek, hónapok egyre nagyobbra növesztik a kétségeket. Ha megmentenéd a kapcsolatodat, akkor itt jelentkezz!

A szeretet életünk egyik legfontosabb energiaforrása.

Van, aki úgy érzi, hogy soha nem kapott elég szeretetet. Olyan is előfordulhat, hogy a legközelebb álló embereknél érezzük azt, hogy már nem vagyunk számukra fontosak, vagy nem szeretnek minket úgy, ahogy rég.Képzeld el, hogy mindannyiunk lelkében van egy képzeletbeli „szeretettank”, amit a felénk jövő szeretettel tudunk feltölteni.

Egy teli tank jókedvet és kiegyensúlyozottságot eredményez, míg az ürülőben levő, vagy üres tank lehangoltságot és depressziót okozhat. Ilyenkor úgy érezhetjük, hogy nem szeret bennünket senki. Tankolj fel hát minden nap, ápold a kapcsolataidat!

Észrevetted, hogy a szeretet olyan energia, amiből annál több lesz neked, minél többet adsz belőle másoknak? Osztogasd bőkezűen!

Egy nyelvet beszélsz a pároddal? Te hogyan fejezed ki a szeretetet?

Az emberek az egymás iránti szeretetüket, megbecsülésüket különböző kommunikációs csatornákon keresztül fejezik ki, de van, hogy hiába, mert a másik fél nem érti meg. Ezekben az esetekben nem működik a kommunikáció, mert a másik fél nem ismeri az adott szeretetnyelvet.

Dr. Gary Chapman (amerikai pszichológus és házassági tanácsadó) leírta szeretet kifejezésének öt legjellemzőbb módját. Ezek közül mindannyian azt használjuk elsődlegesen, amelyet a temperamentumunkból adódóan sajátítottunk el, de nagy szerepe van a neveltetésük során, a családunkban megtanult kommunikációnak is.

Megfigyelted már az egyéni különbségeket? Talán a párod azt igényli, hogy órákig beszélgess vele, esetleg a gyermeked csak birkózni szeretne veled este, amikor hazaérkezel? A maguk módján próbálják megértetni veled, hogy szeretnek.Ha nem beszélsz szuahéliül, akkor nehéz lesz megérteni a tanzániai embereket. Így van ez a szeretet kifejezésével is. Egymás nyelvének megtanulása elengedhetetlen ahhoz, hogy a kapcsolatunk hosszú távú, tartós és boldog legyen, hiszen társunk akkor érzi igazán, hogy szeretjük, ha mindezt az ő szeretetnyelvén juttatjuk kifejezésre.

Az öt alapvető szeretetnyelv

 1. Elismerő szavak
  Sokak számára fontos, hogy szóban megdicsérjék. Ennek formája lehet egy bizalmas beszélgetés, bátorítás, vagy dicséret. Pl:. Köszönöm, hogy megcsináltad! Nagyon szép az új frizurád! Nagyra értékelem, hogy …! stb. Akik elsősorban ezen a csatornán tudják feltölteni szeretettankjukat, azok a mennyekbe szállnak azoktól a dicsérő, bátorító, kedves szavaktól, elismerő kijelentésektől, amelyek őszinték és van alapjuk!
 2. Ajándékozás
  Megfigyelted, hogy van, aki gondosan őriz régi ajándékokat, tárgyakat? Minden darabnál emlékszik, hogy kitől és mikor kapta ajándékba. Talán ez az egyik legkönnyebben kivitelezhető és elsajátítható szeretetnyelv, hiszen az erre érzékeny ember szinte minden ajándéknak örül, csak szeretettel kell adnunk.
 3. Szívességek
  Amikor a másik észreveszi, hogy valamire szükséged van, és önzetlenül segít, akkor ő bizony beszéli a szívességek nyelvét. Aki a szívességből tett szolgálatból töltekezik, az a szeretet megnyilvánulásának tartja, ha a valaki segít neki bármilyen formában. Pl. házimunka, terhek átvétele, gondoskodás. Párkapcsolatban szabadon adhatjuk és fogadhatjuk egymás szolgálatait.
 4. Minőségi idő 
  Ha a társad számára elsődleges, hogy teljes figyelmeddel felé fordulj, és együtt éljetek át dolgokat – lehetőleg csak ketten – akkor az ő szeretetnyelve a minőségi idő. Számára fontos lehet, hogy meghallgasd, elkísérd valahová, vagy bármit együtt csináljatok úgy, hogy közben figyeltek egymásra. Lehet ez napi fél óra, vagy akár a hétből egy egész nap.
 5. Testi érintés
  A simogatás, az ölelés és maga a testi érintés a szeretet kifejeződésének egyik legalapvetőbb formája. Vannak olyan emberek, akik az átlagnál sokkal érzékenyebbek az érintésre és jobban igénylik azt bárki másnál. A szeretettankjukat testi kapcsolattal tudják feltölteni, ami az öleléstől a szexuális érintkezésig terjedhet. Aki így működik, az bizony lehet, hogy könnyebben sodródik bele rövid, felelőtlen szexuális kapcsolatokba. Fontos ezt tudni magunkról, mert ha ez a szeretetnyelvünk, akkor felismerhetjük, hogy csábíthatóbbak, befolyásolhatóbbak vagyunk ezen a téren.

Hogyan ismerheted fel sajátod, és környezeted szeretetnyelvét?

 • Figyeld meg önmagad és mások viselkedését!
 • Gondold végig, hogy milyen helyzetben érezted leginkább azt, hogy valaki szeret?
 • Vizsgáld meg, hogy szeretteid hogyan fejezik ki feléd szeretetüket, mert nagy valószínűséggel ezt várják tőled!
 • Mire panaszkodnak, amikor nem érzik, hogy szeretik őket!
 • Próbálj ki minél több szeretetnyelvet mások felé, és nézd meg melyik az, ami a legnagyobb hatással van rájuk?
 • Rád mi van a legnagyobb hatással?
 • Figyeld szeretteid kéréseit, mert azok is árulkodóak lehetnek!